Syndebukkene

kald krig, Kings Bay og Lindstrøm-saken

av (forfatter).

Svein Sandnes bokforlag 2019 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

De politiske konsekvensene av den tragiske ulykken i Kings Bay-gruven 5. november 1962 var at Arbeiderpartiet høsten 1963 måtte overlate regjeringsmakten til den borgerlige opposisjonen for en måned. Men på en mesterlig måte klarte de å finne troverdige syndebukker slik at de samme høst fikk makten tilbake: Den første var driftsstyrer Einar Grimsmo som ledet gruvedriften i Kings Bay. Den andre var industriminister Kjell Holler som fikk sparken i Gerhardsens regjering før den selv måtte gå av, og ble erstattet av Trygve Lie. Den tredje var byråsjef Harry Lindstrøm i Industridepartementets bergavdeling som fikk en skandaløst dårlig behandling - et justismord ble begått.
Per Olav Reinton dokumenterer at styreleder Hilmar Reksten i Store Norske Spitsbergen Kullkompagnie, en konkurrent til det statlige Kings Bay-selskapet, var selve trollet i fossen i den politiske Kings Bay-saken. Sammen med sin venn fra London-tiden, Trygve Lie, spilte han sine kort så godt at vi fikk regjeringskrise i Stortinget. Hilmar Reksten satt nemlig på en rapport om forholdene i Kings Bay-gruvene som han selv hadde bestilt. Denne rapporten hadde han liggende i sitt arkivskap. Han påsto imidlertid i 1963 at han hadde sendt den til Industridepartementet, noe han ikke hadde.
Det var dette som var bakgrunnen for mistillitsforslaget i Stortinget: Opposisjonen hevdet at regjeringen ikke hadde gjort dem kjent med en rapport som regjeringen aldri hadde mottatt.

Bokdetaljer

Forlag Svein Sandnes bokforlag

Utgivelsesår 2019

Format Heftet

ISBN13 9788292945445

EAN 9788292945445

Omtalt tid 1960-1969

Omtalt sted Svalbard

Språk Bokmål

Sider 119

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket