Boken har bilder fra livet ved og i havet rundt Svalbard. Forfatterne forteller om naturen og dyrene som lever i dette området. Med register.
Egenskaper og særtrekk ved det marine dyre- og planteliv samt det fysiske havmiljø i Svalbards fjorder og nære kystfarvann blir presentert på en lettfattelig og leseverdig måte. Marine verneområder, menneskelige aktiviteter som fangst og fiske, en sammenligning av de marine miljøer i Arktis og Antarktis samt betydningen av eventuell klimaforandring på utbredelsesmønster av marine organismer i nordområdene, er også blant de emner som blir behandlet.
Forfatter Bjørn Gulliksen er professor i marinbiologi ved Universitetet i Tromsø og Universitetssenteret på Svalbard. Han har forsket, dykket og fotografert over og under vann i polare strøk i mer enn 30 år. Erling Svensen er en internasjonalt anerkjent undervannsfotograf som har levert spektakulære fotografier til en rekke tidsskrifter og bøker
Forlag Kom forlag
Utgivelsesår 2004