Styring av kompleksitet

rettslige former av statlig rammestyring og desentralisert statsforvaltning

av (forfatter).

Fagbokforlaget 1996 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken gir en oversikt over de rettslige omorganiseringsprosessene i offentlig forvaltning fra 1985 til 1996, og over de alternative rettslige organisasjonsformene som brukes i og i tilknytning til forvaltningen. Har litteraturliste, dokumentliste og stikkordregister.

Omtale fra forlaget

Staten og den offentlige forvaltning er i omfattende endring. Den offentlige forvaltningen utfordres kvalitativt av at den er pålagt ansvaret for flere og mer spesialiserte oppgaver, av et høyt ambisjonsnivå, av økende effektivitetskrav og av krav om tilpasning til internasjonalisering. Dette har ført til viktige omorganiseringsprosesser innad i forvaltningen og i en økende bruk av selvstendige organisasjonsformer som statsaksjeselskaper, statsforetak og stiftelser. Mange offentlige organer har fått en økende faktisk og rettslig selvstendighet. Mange spørsmål om offentlig styring, ansvar og legitimitet må vurderes på nytt. Det er komplekse prosesser som skal reguleres, og til dels motstridende hensyn som skal ivaretas. Denne boken gir en oversikt over de rettslige omorganiseringsprosessene i offentlig forvaltning fra 1985 og fram til i dag, og over de alternative rettslige organisasjonsformene som i dag brukes i og i tilknytning til forvaltningen. I boken brukes begrepene rettsstat, forvaltningsstat og nettverksstat for å karakterisere sider ved den utviklingen som den norske staten og den offentlige forvaltningen har vært gjennom. De reflekterer både den interne organiseringen og forholdet til de omgivelsene som skal reguleres. For å kunne håndtere kompleksiteten i de problemer som skal løses i de moderne samfunn, er det behov for å se de ulike styringsformene i sammenheng: offentlig sentral og lokal styring, faglig basert styring, brukermedvirkning og ulike former for markedsorganisering. Det argumenteres i boken for at de rettslige organisatoriske endringene i staten må forstås i en bredere samfunnsmessig og kontekstuell sammenheng. Boken introduserer også den rettssosiologiske tenkemåten til de tyske jurister og sosiologer Niklas Luhmann og Gunther Teubner. De har begge argumentert for at den moderne retten både må forstås som bestående av selvstendige rettslige systemer og som deler av sosiale og komplekse sammenhenger. Inger-Johanne Sand, dr.juris., er førsteamanuensis ved institutt for offentlig rett, Det juridiske fakultet, Universitet i Oslo, og forsker ved ARENA, et program under Norges forskningsråd.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 1996

Format Heftet

ISBN13 9788276742008

EAN 9788276742008

Språk Bokmål

Sider 587

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket