Språkstrid og salmesang

vår nynorske salmeskatt

av (forfatter).

Tapir akademisk forlag 2010 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Da Elias Blix begynte å skrive salmer ble det opplevd som uhørt radikalt å bruke nynorsk i kirken, og det vakte store protester og sterk strid. Forfatteren av denne boken går igjennom historien og framhever gruntvigianismens betydning, som ble videreført i den kirkelige nynorskbevegelsen, i særnorsk form. Med litteraturliste.

Omtale fra forlaget

«No livnar det i lundar», «Lei, milde ljos» og «Å leva det er å elska», synges i hele Norge. Få tenker over at de er på nynorsk, ingen lager noen språkstrid av den grunn. De har vunnet sin plass blant våre salmer, i kraft av sin stil og kvalitet. Det har ikke alltid vært slik!
Da Elias Blix begynte å skrive salmer på landsmål, utgav han dem først anonymt. Det ble opplevd som uhørt radikalt å bruke nynorsk i kirken, og det vakte store protester og skarp strid. Men kampen for nynorsk i kirken handlet om mer enn målstrev . Blix og hans etterfølgere ville forene det kristelige og det folkelige, og overvinne det kunstige skillet mellom folkets hverdagsliv og kristentroen.
Forfatteren går igjennom historien og framhever gruntvigianismens betydning, som ble videreført i den kirkelige nynorskbevegelsen, i særnorsk form. Mottoet "Kristendom og norskdom" hadde kirkelig og demokratisk slagkraft, og med de nynorske salmene fikk mange nordmenn for første gang mulighet til å bruke sitt eget språk i tilbedelse og lovprisning.
I denne boken belyses dette viktige kapitlet i nyere norsk historie, som hittil har vært lite påaktet. Alle som er glad i salmer, sang og musikk, vil ha glede og nytte av å lese boken.
Bjørn Sandvik (f. 1938) er dr.theol., tidligere sokneprest og forsker.

Bokdetaljer

Forlag Tapir akademisk forlag

Utgivelsesår 2010

Format Heftet

ISBN13 9788251925617

EAN 9788251925617

Serie Kyrkjefag profil (11)

Omtalt tid 1900-1945

Språk Bokmål

Sider 103

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket