Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Avhandlingen presenterer en ny tilnærmingsmåte til studiet av tidsuttrykk i tegnspråk. Et utvalg tidsuttrykk i norsk tegnspråk analyseres i lys av sentrale ideer innenfor ulike retninger i kognitiv lingvistikk. Har litteraturliste.
Omtale fra forlaget
I flere tiår har begrepet tidslinje spilt en sentral rolle i beskrivelsen av tidsuttrykk i mange tegnspråk. Tidslinjer beskrives ofte som linjer i rommet rundt en tegnspråksbruker. De brukes til å referere til tid på en systematisk måte, for eksempel ved at tegn som uttrykker framtid artikuleres "langs en tidslinje som strekker seg framover i rommet foran tegnspråkbrukeren".
I boka Spatial Paths Representing Time: A Cognitive Analysis of Temporal Expressions in Norwegian Sign Language utvikler Kari-Anne Selvik en ny teoretisk tilnærmingsmåte til analysen av tidsuttrykk i tegnspråk. Hun viser hvordan sentrale ideer utviklet innenfor tre hovedretninger i kognitiv lingvistikk (Cognitive Grammar, Conceptual Blending Theory og Conceptual Metaphor Theory) kan øke vår forståelse av tidsuttrykk og tidslinjer. I kognitiv lingvistikk beskrives grammatikk i lys av allmenne kognitive prosesser. I tråd med dette hevder Selvik at tidslinjer ikke bør forstås verken som fysiske linjer eller som uavhengig eksisterende objekter i grammatikken. Hun foreslår i stedet at "linjene" oppstår som generaliseringer ('skjemaer') over forekomster av tidstegn med ulike bevegelsesretninger. 'Skjemaene' ses som metaforer der tid på en systematisk måte representeres som utstrekning og retning i rommet.
Forlag Unipub forlag
Utgivelsesår 2006
Format Heftet
ISBN13 9788274772472
EAN 9788274772472
Serie Acta Humaniora (247)
Språk Engelsk
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket0 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket