Boken består av et syttitalls frittstående kapitler om jenter som vokser opp i Oslo på 1970-tallet. Hver og en av disse skikkelsene oppviser akutt desperasjon - og dessuten ikke liten oppfinnsomhet - når det gjelder å definere seg i forhold til kvinnelig væren. Gjennom hele historien er den døvblinde Helen Keller - alle ungpikers forbilde - en svært viktig figur. Bokens hovedanliggende er likevel å utforske størrelser som hukommelse og tidsopplevelse. I det perspektivet blir det uvedkommende hvilket kjønn personene tilhører.
Sonja er både humoristisk og deprimerende lesning - og en befriende oppvisning i inspirert skrivekunst. Kristine Næss debuterte i 1996 med diktsamlingen Obladi, og markerte seg fra første stund som en særpreget poet - og en overbevisende performance-preget oppleser. Med denne prosaboken videreutvikler forfatteren sitt særegne blikk på unge jenters bevissthet. Sonja består av frittstående kapitler om jenter som vokser opp på 1970-tallet. Hver og en av disse skikkelsene oppviser akutt desperasjon - og dessuten ikke liten oppfinnsomhet - når det gjelder å definere seg i forhold til de kulturelle bildene av kvinnelig væren. Gjennom hele historien er den døvblinde Helen Keller - alle ungpikers forbilde - en svært viktig figur. Sonja skriver brev til Helen, og får underlige svar: uforståelige råd om hvordan livet skal leves.
Forlag Tiden
Utgivelsesår 1998