Ved å ta som utgangspunkt at alle samfunnshistoriske data bør underlegges en historiekritisk vurdering er målet med denne boken å bidra til selvrefleksjon innen sosiologi som fag. Dannelsen av nasjoner, forutsetningene for demokrati og økonomisk vekst, familiens rolle, logikken bak politiske handlemåter og de samfunnsvitenskapelige fags egen historie er blant de emnene som blir tatt opp til diskusjon. Boken er et resultat av "The Norwegian National Sociology Conference on History and Sociology" avholdt 1994 og har bidrag både fra norske og utenlandske forskere. Har litteraturlister.
Forlag Universitetsforlaget
Utgivelsesår 1999