Sverre Strandenes' imponerende bok om kjenger i norsk folkekunst, Snus i snogen, tromf i brogen - en bok om kjenger fra 2020 har nå fått en verdig oppfølger: Snus i snogen, tromf i brogen del II - en bok om hankestaup.
Drikkekar av tre representerer en sentral del av vår gamle bondekultur og Strandenes' bok er - i likhet med bind I - en grundig, allsidig og interessant fremstilling, som er et resultat av forfatterens omfattende studier i offentlige og private samlinger.
Her får vi for første gang en bred oversikt over denne spesielle og stedstypiske formen for drikkekar, som særlig var utbredt i Hordaland og Sogn og Fjordane fra midten av 1600-tallet og til slutten av 1800-tallet.
Boken er rikt illustrert med fotografier av ca. 200 gjenstander, som hver er representert med to fotografier, presentert i en delikat layout.
Av særlig nytte og betydning er Strandenes' skjematiske oppdeling i 22 forskjellige grupper etter typer av hankestaup, med nærmere opplysninger og beskrivelser. Denne illustrerer det store mangfoldet og alle de interessante detaljene.
Det er grunn til å gi Strandenes stor honnør for denne boken: Han er en forbilledlig samler ved at han deler sin store interesse og kunnskap - og således beriker vår forståelse av og glede over vår felles kulturarv.
Cato Schiøtz - samler og advokat
Forlag Don Strandini Enterprises Strandenes