I dag må mange kommunar utover landet leggje ned små skolar på grunn av dei høge kostnadene per elev. Dei ansvarlege på både lokalt og nasjonalt nivå synest å ha mangelfull kunnskap om sterke og svake sider ved slike små skolar, om kva dei har å seie for bygdene, og om kva følgjer sentralisering får for elevar, bygdelag og lokalsamfunn. I denne boka går forfattarene gjennom svensk og norsk forsking med relevans for slike problemstillingar. Forskinga blir vurdert i forhold til lokale og regionale føresetnader, og til nyare straumdrag som globalisering og marknadsøkonomi, og det blir gjort framlegg om eit svensk-norsk utviklingsprogram for skole og utdanning i distrikta. Har litteraturliste og register.
Forlagsomtale Mange kommunar utover landet må i dag leggje ned små skolar på grunn av dei høge kostnadene per elev. Utover det som gjeld økonomi i trong tyding, synest dei ansvarlege både på lokalt og på nasjonalt nivå å ha mangelfull kunnskap om sterke og svake sider ved slike små skolar, om kva dei har å seie for bygdene, og om kva følgjer sterk sentralisering får for elevar, bygdelag og lokalsamfunn. I denne boka går forfattarane gjennom svensk og norsk forsking med relevans for slike problemstillingar. Forskinga blir vurdert i forhold til lokale og regionale føresetnader og til nyare straumdrag som globalisering og marknadsøkonomi. Forfattarane peikar òg på nokre viktige sider ved skole og utdanning i distrikta som vi i dag ikkje kan uttale oss tilfredsstillande om, fordi det skortar på relevant forsking. Endeleg blir det gjort framlegg om eit svensk-norsk utviklingsprogram for skole og utdanning i distrikta.
Forlag Fagbokforl.
Utgivelsesår 2006