Rapporten omfatter første del av en undersøkelse om tvangstiltak og rettighetsbegrensende forhold i institusjoner for eldre i Norge. Den ser på datainnsamlingen, samtykkekompetanse, rettighetsbegrensninger, tvangstiltak, sammenheng mellom bruk av tvangstiltak og rettighetsbegrensninger og sammenheng mellom rettighetsbegrensninger, tvangstiltak og strukturelle forhold. Har litteraturliste.
Fra praksis i institusjoner for eldre er det kjent at det brukes tvang for å utføre daglig tjenesteyting. I de fleste tilfeller vil personalet hevde at tiltakene brukes for å beskytte beboerne. Mange av tiltakene setter begrensninger for personlig frihet og retten til privat liv, og truer beboernes rettssikkerhet. Personalet etterlyser rettsregler.Sosial- og helsedepartementet har gitt Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens i oppdrag å undersøke bruken av tvang og rettighetsbegrensende forhold i tjenesteyting til eldre. Undersøkelsen består av tre trinn. Denne rapporten beskriver første trinn som er en spørreskjemaundersøkelse til alle landets institusjoner for eldre. Trinn 2 er en intervjuundersøkelse blant et utvalg tjenesteytere som gir tjenester til hjemmeboende eldre, og det tredje trinnet er en undersøkelse av bruk av tvang og rettighetsbegrensninger overfor et tilfeldig utvalg av enkeltpasienter.Med de definisjoner av tvang og rettighetsbegrensninger som er brukt i denne undersøkelsen kan man slå fast at det er få sykehjemsavdelinger i Norge som ikke bruker tiltak som kan defineres som tvang og som begrenser beboernes rett til et privat liv og muligheter til å delta i enkle aktiviteter i dagliglivet.
Forlag Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens
Utgivelsesår 2001