Boka inneholder fortellinger om markesamiske mørketidstradisjoner. Vi møter bl.a. en syv år gammel gutt som deltar i adventsmarkeringen på skolen. Gutten kjenner ikke til denne feiringen og føler seg tradisjonsløs. Derfor lager han en bok om de samiske mørketidstradisjonene som han kjenner fra sitt eget miljø.
Bokas hovudperson, syvåringen, kommer frå skolen. Han er glad fordi mørketida endelig er her. I hans heim er de gamle samiske mørketidstradisjonene i naturlig bruk. Men skolen har nyss arbeidet med juletradisjoner. Gutten kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen av verden. Han føler seg fattig og tradisjonsløs. Men hva er tradisjon? Må ting stå i skolens lærebøker eller presenteres av skolen for å være en tradisjon? Gutten finner svaret på dette. Han finner også hvordan å løse det slik at yngre søsken ikke skal oppleve det samme som ham, føle seg tradisjonsløse fordi ting ikke står i bøker man kan slå opp i. I sin nye datamaskin legger han inn det han vet om sin tradisjon. Det blir en barnebok for også vaksne. Nei, Ruohttaráidu har ikke forlatt oss. Elise Olsen-váidni Emma Eriksen-váidni Magnar Pedersen-váidni Signy Holtås-váidni Olav Oppholt-váidni Oskar Eriksen-váidni Helma Pedersen Odolf Olsen Giitit.
Forlag Skániid girjie
Utgivelsesår 2008