Selvstendig og beskyttet

det stormaktsgaranterte Norge fra Krimkrigen til NATO

av (redaktør).

Fagbokforlaget 2008 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

3 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boken diskuterer det stormaktsgaranterte Norge i et historisk, juridisk og filosofisk perspektiv. Forfatterne gjennomgår de sikkerhetspolitiske metamorfosene fra Novembertraktaten av 1855, via Integritetstraktaten av 1907 til Folkeforbundets kollektive stormaktsgaranti, London-regjeringens atlanterhavspolitikk og endelig NATO-medlemskapet i 1949. Har litteraturliste og register.

Omtale fra forlaget

Norge har søkt sin sikkerhet garantert av NATO og USA i over 60 år. Den vestlige sikkerhetsgarantiens historie strekker seg imidlertid tilbake til 1855, da kong Oscar I inngikk den første vestlige garantitraktat med England og Frankrike mot Russland. Siden har det selvstendige Norge søkt beskyttelse mot ytre farer av Vestens mektigste stormakter.
I Selvstendig og beskyttet diskuterer framtredende samfunnsforskere det stormaktsgaranterte Norge i historisk, juridisk og filosofisk perspektiv. Forfatterne gjennomgår de sikkerhetspolitiske metamorfosene fra Novembertraktaten av 1855, via Integritetstraktaten av 1907 til Folkeforbundets kollektive stormaktsgaranti, London-regjeringens atlanterhavspolitikk og så endelig spranget inn i NATO i 1949. Viktige spørsmål som drøftes, er NATO-medlemskapets forhold til Grunnloven og den statlige suvereniteten, og NATO-garantiens framtid etter den kalde krigen. Boka avsluttes med en refleksjon over de etiske sidene av balansegangen mellom selvstendighet og stormaktsbeskyttelse: En konstant etisk gjennomtenkning av hva allianser betyr og medfører, er like nødvendig i den akademiske debatten som den hittil har vært fraværende.
Roald Berg er professor i moderne historie ved Universitetet i Stavanger, og har utgitt flere arbeider om norsk forsvars- og utenrikspolitikk.

Bokdetaljer

Forlag Fagbokforlaget

Utgivelsesår 2008

Format Heftet

ISBN13 9788245008081

EAN 9788245008081

Språk Bokmål Nynorsk

Sider 200

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

3 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket