Samuels Hellens sanger og forunderlige klassereise.
Her er visene og den underlige livshistorien til en særegen og hittil ukjent folkesangkilde: Samuel hellen, født som omstreifer på Nøtterøu og en av Ludvig Mathias Lindemans største enkeltkilder. Som 29-åring ble han dømt til livstid, og sonet i Slaveriet på Akershus festning, hvor han ble kjent med Grundtvigs tanker- Etter ti år ble han benådet, etablerte smie i Christiana, og møtte Lindeman - som skrev ned hele førti sanger etter ham. De fleste er kjempeviser og Petter Dass-salmer. Hellen bryter med bildet av den stedfaste utøveren i en lokal tradisjon. Dette er også historien om en gedigen klassereise som viser at det går an å reise seg, selv fra den dypeste bunn. For eksempel ved hjelp av sang og tro.
Samuels Hellen (1813 - 1892) er blant dem Lindeman dokumenterte flest sanger etter, har mest av alt viser fra skriftlige tekstkilder, er vår største enkeltkilde til Petter Dass-melodier, har sanger fra folkemusikkartets blanke områder, ogformidlet melodier som regnes blant våre mest spennende.
I denne boken finner du alle sangene etter Hellen med tekst og bakgrunn, Lindemanns originalnoter til sangene, fortellingen om Samuels liv, bilder, kart og illustrasjoner, artikler fra Hellens egen hånd og avskrift av rettsreferater.
Forlag Musikkoperatørene
Utgivelsesår 2019