Dette er tredje bind om Samisk skolehistorie. Boken ser på utviklingen av samiske barnehager, fra Nesseby i nordøst til Oslo i sør, som har nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk eller norsk som hovedspråk. Deretter tar den for seg fem bygder eller kommuner; Máze, Lebesby, Kvalsund, Hasvik og Lavangen, og følger dem gjennom de forskjellige fasene: misjon, fornorsking, og samisk som undervisningsspråk eller andrespråk i skolen. Til slutt i boken finner du generelle artikler om samisk språk i skolen. Med register.
Dette er tredje bind i serien Samisk skolehistorie. Bøkene skal bringe glimt fra skolehverdagen i Sápmi, slik elever, lærere, internatansatte og foreldre har opplevd den. Her kommer også dokumenter og artikler både om konsekvensene av statens skolepolitikk og om kampen for å utvikle en skole bygd på samisk språk og kultur. I dette bindet ser vi først på utviklinga av samiske barnehager, fra Nesseby i nordøst til Oslo i sør, som har nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk eller norsk som hovedspråk. Deretter har vi spesielt tatt for oss fem bygder eller kommuner: Máze, Lebesby, Kvalsund, Hasvik og Lavangen. Vi følger skoleutviklinga i hver av disse kommunene gjennom de forskjellige fasene: misjon, fornorsking og til sist samisk som undervisningsspråk eller andrespråk i skolen. Til sist har vi noen mer generelle artikler om samisk språk i skolen.
Parallell tittel Sámij skåvllåhiståvrrå 3 : ártihkkala ja mujto skåvllåiellemis Sámen Saemien skuvle-vaajese 3 : tjaalegh jih mojhtsh skuvlen-jieliemistie Sapmesne
Forlag Davvi girji
Utgivelsesår 2009