Samebygder på Finnmarksvidda

Bind 1

natur, bosetting og kultur sett i et økologisk perspektiv

av (forfatter) og Odd Mathis Hætta (illustratør).

O.M Hætta 2016 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Samebygder på Finnmarksvidda 1 - natur, bosetting og kultur sett i et økologisk perspektiv er et referanseverk for natur, bosetting og kultur på vidda. Det handler om abiotiske- (landskapsformer, klima, geologi) og biotiske- (plante- og dyreliv) forhold på vidda. Naturen gir grunnlaget for bosetting og menneskenes aktiviteter. Finnmarksvidda med sitt landskap, klima, mineraler og bergarter strekker seg mot Troms og indre kystområder til gáissene og Tanadalen.
Videre om hvordan et bygdesamfunn på et av landets kaldeste steder kunne eksistere og utvikle seg ved å utnytte begrensete natur.ressurser; Utfordringer skulle mestres, jfr. Toynbees teori om utfordringer ("challenge and response"). Man baserte seg på tradisjoner og erfaringskunnskap.
Det er også historien om de første beboerne og hvordan de seinere mestret vanskelige forhold som da hjemmene deres ble lagt i aske 1944 og de måtte flykte unna fienden for å overleve.
En slektsoversikt viser kontrasten mellom generasjoner som vokste opp før 1960-tallet, - og generasjonene etter som fikk solid utdanning. Tidens konsekvens: Når det går godt i en bygd, og det går enda bedre, - da forlater ungdommen bygda. Slik ble det i Nesseby, Polmak, Máze, Jergul, Mieron, Áidejávri, Karasjok og Sirma og mange andre steder. Utkantsproblematikk!

Bokdetaljer

Forlag O.M Hætta

Utgivelsesår 2016

Format Heftet

ISBN13 9788269026207

EAN 9788269026207

Serie Samebygder på Finnmarksvidda (1)

Omtalt sted Finnmark

Språk Bokmål

Sider 305

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket