Omtale fra forlaget
Samebygder på Finnmarksvidda 1 - natur, bosetting og kultur sett i et økologisk perspektiv er et referanseverk for natur, bosetting og kultur på vidda. Det handler om abiotiske- (landskapsformer, klima, geologi) og biotiske- (plante- og dyreliv) forhold på vidda. Naturen gir grunnlaget for bosetting og menneskenes aktiviteter. Finnmarksvidda med sitt landskap, klima, mineraler og bergarter strekker seg mot Troms og indre kystområder til gáissene og Tanadalen.
Videre om hvordan et bygdesamfunn på et av landets kaldeste steder kunne eksistere og utvikle seg ved å utnytte begrensete natur.ressurser; Utfordringer skulle mestres, jfr. Toynbees teori om utfordringer ("challenge and response"). Man baserte seg på tradisjoner og erfaringskunnskap.
Det er også historien om de første beboerne og hvordan de seinere mestret vanskelige forhold som da hjemmene deres ble lagt i aske 1944 og de måtte flykte unna fienden for å overleve.
En slektsoversikt viser kontrasten mellom generasjoner som vokste opp før 1960-tallet, - og generasjonene etter som fikk solid utdanning. Tidens konsekvens: Når det går godt i en bygd, og det går enda bedre, - da forlater ungdommen bygda. Slik ble det i Nesseby, Polmak, Máze, Jergul, Mieron, Áidejávri, Karasjok og Sirma og mange andre steder. Utkantsproblematikk!
Forlag O.M Hætta
Utgivelsesår 2016
Format Heftet
ISBN13 9788269026207
EAN 9788269026207
Serie Samebygder på Finnmarksvidda (1)
Omtalt sted Finnmark
Språk Bokmål
Sider 305
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket0 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket