Rypeforvaltning

rypeforvaltningsprosjektet 2006-2011 og veien videre

av (redaktør) og Torstein Storaas (redaktør).

Cappelen Damm akademisk 2013 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boka hos ark.no

Rypeforvaltning presenterer den kunnskap som er innhentet gjennom prosjektet «Framtidas forvaltning av rype og skogsfugl til beste for grunneiere, jegere og andre brukere» og den gir en sammenfattet framstilling av aktuelle tema innenfor framtidig bærekraftig forvaltning av våre skogshønsarter.

Rypejakta er helt sentral i norsk jaktkultur og rypa er en karakterart og nøkkelfaktor i det norske fjelløkosystemet. Men den er også en kilde til friluftsliv, tradisjonell høsting av utmarksressurser og viktig som inntektspotensial for mange rettighetshavere. Derfor er endringer i rypebestanden over tid gjenstand for interesse langt utover jegernes rekker. Endringer i rypebestanden kan således ses på som en indikator på «helsetilstanden» i vårt fjelløkosystem. En kunnskapsbasert forvaltning er nødvendig for på sikt å sikre en «bærekraftig» høsting slik at vi også i framtida vil ha levedyktige og høstbare bestander av dette vårt fremste folkevilt.

Kapittel 1. Grunneieren

Kapittel 2. Rypejegeren

Kapittel 3. Markedet for rypejakt

Kapittel 4. Hønsefugljakt i næringsøyemed - rammevilkår

Kapittel 5. Taksering av bestanden

Kapittel 6. Skogshøns

Kapittel 7. Høstingsmodeller - jaktuttak

Denne boka er skrevet for forvaltere, jegere og studenter.

Forlag Cappelen Damm akademisk

Utgivelsesår 2013