Rudolf Nilsen

arbeiderklassens poet

en biografisk fortelling 1901-1929

av (forfatter).

Håndslag forlag 2023 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Fra Arild Linnebergs anmeldelser (i Vagant 2/2022 og 1/2023):

Jon Arne Corells Arbeiderklassens poet Rudolf Nilsen. En biografisk fortelling står i tradisjonen Samfunnsbiografi. - Corell forteller fint om alt. Og sobert. Biografen sier ikke mer enn han har belegg for. Eksempel: «Det finnes ingen kilder om dette ... ikke notater eller årbøker, men det er rimelig å anta at noe som dette har skjedd.»

Som Engels vektlegger Corell ikke bare materielle levekår, men også moralske og religiøse normer og holdninger, kunst og kultur. Vi ser det for oss: Sånn formes en klassebevissthet. Subjektet settes inn i en større sammenheng. Første verdenskrig, den russiske revolusjonen, arbeiderbevegelsens vekst, der Rudolf Nilsen etter hvert trer fram som en sentral aktør.

Rudolf ga full rulle over hele fjøla - i politikken, i arbeiderteateret, som journalist og skribent i aviser som Klassekampen, i vittighetsblader som Rebell, og som poet. Corell viser at arbeiderklassens poet Rudolf Nilsen var langt mer enn en lyriker. Rulle var en av de skarpeste og vittigste pennene i norsk mediehistorie.

«Svar», diktet hans til bygningsarbeiderstreiken i 1928, er virtuost originalt ... Et dikt som «Revolusjonens røst» gjør et genialt grep. Revolusjonen sjøl fører ordet og sier i sitt siste vers : «Kan hende det gjelder å redde vår jord. De beste blant dere er kalt.»

Vi følger med Rudolf Nilsen, det vil si Corell, slik han loser oss igjennom Rulles liv og virke. Gjennom Corells Rulle-briller får vi et røntgenblikk på det konservative norske borgerskapet på 1920-tallet, og de «liberale» avisene.

«Det var dette Rulle kunne, å balansere lyd og rytme og mening.» Rulles poetiske revolusjon framstår som, ja, en revolusjonering av den norske lyrikken.

Rudolf Nilsen må ha vært en fin fyr. Når du leser Corell blir du glad i Rulle.

Bokdetaljer

Forlag Håndslag forlag

Utgivelsesår 2023

Format Heftet

ISBN13 9788293501077

EAN 9788293501077

Omtalt sted Norge

Omtalt person Rudolf Nilsen

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket