Rubin Langmo

krigshelten som forsvann

1. norske sabotør

1. medlem i "Kompani Linge"

av (forfatter).

Kolofon 2022 Innbundet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Dette er historia om ein av våre største krigsheltar, Oslo-ungdommen Rubin Langmo. På Raufoss 10 april 1940, 20 år gammal, meldte han seg på kontoret til majoren som hadde ansvaret for å registrere menn som ville kjempe mot den tyske invasjonen. Majoren nekta å fylle ut nødvendige skjema fordi Langmo ikkje hadde utført 1. gongs teneste i forsvaret. Han bad Langmo dra heim til Oslo og gjekk frå kontoret. Langmo fylte ut skjemaet og fekk utlevert våpen og uniform.
4 år seinare vart Langmo Kaptein i den norske hæren. Så langt ein kjenner til utan noko form for militær utdanning frå Det norske Hæren.

Den britiske historikaren William Mackenzie har skrive historia til SOE - Special Operations Executive - sabotasje- og spionorganisasjonen der Martin Linge bygde opp og fekk ansvaret for den norske avdelinga, etter krigen kjent som Kompani Linge. Mackenzie skriv fritt omsett:
«Rubin Langmo var ein av SOEs beste menn. Han var verkeleg modig og eit dedikert medlem av Linge-kompaniet». Truleg var Langmo den første som vart rekruttert til kompaniet av Martin Linge i august 1940 under namnet Ruben Larsen.
Langmo flykta til England frå Ålesund 6. mai. På sabotasje- og spionoppdrag i Norge frå juni 1940 med minst 7 ulike norske pass. Han var ein av dei to nordmennene som var med i det misslukka raidet mot Dieppe 19. august 1942.

Forlag Kolofon

Utgivelsesår 2022