Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Boken handler om forholdet mellom retorikk og rettsvitenskap og anvendelse av språk og retorikk innenfor det juridiske feltet. Forfatterne berører temaer som sakførsel og retorikk, begrepsbruk i rettslivet og juristen som kommunikator. Med oversikt over alle forfatterne.
Omtale fra forlaget
Opprinnelse til våre dagers politiske retorikk, retorikk i angrep og forvar, det som kalles for statuslæren, kommer fra rettssalen og rettsvesenet. Og dette forholdet er også kjent gjennom verdenslitteraturen i henholdsvis i Brødrene Karamasov av Fjodor Dostojevski og i Den Fremmede av Albert Camus. Her er det forsvarstalen som blir hentet ut av rettssystemet og satt inn i en litterær kontekst. Så er det den andre måten å se det på, rettsvitenskapene i sin helhet står på retoriske føtter. Retorikk klarte å overleve romantikken og det kan påvises klare spor av retorikk i mange juridiske områder. Spesielt kan dette spores i rettsvitenskapens teoretiske grunnlag. Det hevdes at den nordiske tradisjonen er annerledes enn den germanske i den forstand at det er en forbindelseslinje til den klassiske retorikk innenfor rammene av den nordiske rettspragmatismen. Boken forsøker å belyse disse forholdene med en rekke ulike artikler i feltet mellom retorikk, rettsvitenskap og praktisk juss. For å få forholdet mellom de to disiplinene på plass, vil vi starte med en innføring i retorikkens historie og en gjennomgang av hovedprinsippene for retorisk tenkning. Deretter følger artikler som gjennomgår felles ståsteder hvor de to erfaringsområdene opptrer i moderne kontekster. Begrepsapparatet som brukes i rettsystemet i dag vil også bli belyst og systematisert. Lovverkets og dets forhold tillitteraturvitenskapen vil også bli diskutert. Flere store rettssaker i vår samtid har vært gjenstand for både språklige og litterære tilnærminger, og vi tenker da i først rekke på Liland- saken og Torgersen- saken. Vi kommer også til å ha med oss noen tekster av ledende jurister, tekster som i seg selv er blitt klassisk litteratur. Det vil også være en lengre artikkel om statuslæren og hvordan språket skal brukes i angrep og forsvar, et verktøy til å holde effektiv regi på tanke og tale. Den er redigert av professor Odd Nordhaug ved Norges Handelshøyskole, som har utgitt et stort antall bøker om ledelse, og cand.philol. Hans-Ivar Kristiansen, som driver Retorikkakademiet og har publisert en rekke bøker om retorikk og språk.
Forlag Forlag1
Utgivelsesår 2007
Format Heftet
ISBN13 9788292735053
EAN 9788292735053
Serie Retorikkbiblioteket
Språk Bokmål
Sider 400
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket0 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verket