Denne boka tar utgangspunkt i økologisk biopsykososial og recoveryorientert forståelse av mennesker, omgivelser, sårbarhet, beskyttelse og endringsprosesser. Dette gir deg som fagperson kunnskap om hvordan du kan bistå mennesker som strever med rusmiddelproblemer og psykiske vansker, på måter som skaper tillit og samarbeid. Samtidig kan dette bidra til et mer inkluderende samfunn med økt forståelse og bedre tjenester, uavhengig av tjenestested, område og nivå. Boka innledes med tre kapitler der vi får historier og refleksjoner fra forfattere som selv har erfaring med rusmiddelproblemer, psykiske vansker og recoveryprosesser. Deretter følger kapitler som handler om hvordan vi kan ivareta en personlig tilnærming i arbeidet med rus og psykiske vansker. Forfatterne vektlegger betydningen av private og profesjonelle relasjoner og viser hvordan disse kan skape trygghet, livsgnist og endringsoptimisme i hverdagslivet, og i tjenestetilbud. Det skaper samarbeidsallianser. De drøfter også hvordan politiske og faglige føringer får konsekvenser for arbeidet med rus og psykiske vansker. Boka er skrevet for studenter og ansatte som skal samarbeide med mennesker i krevende livssituasjoner. Hovedforfattere er Turid Wangensteen og Ulf Jansen. Begge har lang erfaring som behandlere, ledere og forskere ved Tyrili. Andre bidragsytere er Anne Malerbakken, Arild Knutsen, Ida Olsen og Ronny Bjørnestad.
Forlag Universitetsforlaget
Utgivelsesår 2024