Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen", har den tyske forfattaren Matthias Claudius sagt (1740-1815).
Sitatet kan gjerne stå som overskrift over innholdet i boka «Reiserefleksjoner. Håp i minelagte områder». Boka er en "reisefortelling" der forfatteren, Odd Anders With, deler opplevelser og tanker frå et langt aktivt og spennende liv som politiker, journalist og leder i ulike organisasjoner.
«Mitt ønske med reisefortellingene er å inspirere og utfordre til refleksjon", skriver han selv i forordet. Han bruker sin mangfoldige bakgrunn og store skriveglede til å dele opplevelser og refleksjoner fra reiser i både ytre og indre landskap - også med minelagte områder.
Reisefortellingen starter med en dramatisk haiketur i ung alder, alene til Afrika. Deretter tar boka oss bl.a. med på hemmelig oppdrag i Chile under kuppmakeren og drapsmannen Augusto Pinochet og en reise til USA som gjest hos den ettersøkte Fethullah Gülen, beskyldt av Tyrkias president Erdogan for å stå bak kuppforsøket i 2016. På hjemmebane forteller forfatteren fra sitt lange politiske engasjement i KrF, inkludert oppbrudd og medvirkning til starten av Partiet Sentrum, om meningsfylt religionsdialog og om alvorlig kreftsykdom med tøff nærkamp med døden.
Odd Anders With løfter gjennom hele boka frem verdier som menneskerettigheter og menneskeverd, frihet og forvalteransvar, tilhørighet og takknemlighet - og fremfor alt HÅP!
Sitat fra boka:
«Håp er reisens fribillett, vår ultimate energi og bærekraft.»
«Noen gang flykter vi, andre ganger søker vi tilflukt. Tilhørighet kan være en viktig del av svaret på hvem vi er.»
«Det var en kamp, og alt var svart! Var jeg kanskje klar for å dø?
Forlag Forlaget Horisont
Utgivelsesår 2023