Her møter du folk som hadde Rjukanbanen som sin arbeidsplass. Du møter blant annet skiftelokførere, kapteiner og en kafévertinne. I tillegg deler passasjerer sine reiseminner. Med litteraturliste og stikkordregister.
I 1909 åpnet kong Haakon Rjukanbanen for alminnelig trafikk. I 1911 gikk første last med kunstgjødsel fra Vestfjorddalen, og samme år ble banen elektrifisert. Norsk Hydros jernbane var en navlestreng for det nye industristedet i Telemark. Den er også en rød tråd i Rjukans historie. I krig og fred satte den sine spor. I dag ligger banen og fergene «Ammonia» og «Storegut» der som kulturminner. Fabrikkene som produserte kunstgjødsel, sprengstoff og tungtvann er nedlagt. I denne boka møter du noen av dem som hadde Rjukanbanen som sin arbeidsplass. Travle skiftelokførere, ramsalte kapteiner og en blid kafévertinne er blant dem som forteller. I tillegg deler noen vanlige passasjerer sine reiseminner. Forfatterne: Trond Lepperød (f. 1967) og Gary Payton (f. 1951) er journalister og har begge jobbet på Rjukan i henholdsvis Rjukan Arbeiderblad og Varden. Samarbeidet begynte med boka «Rjukanbanen . på sporet av et industrieventyr», utgitt første gang i 1995. Rikt illustrert med gamle og nye fotografier.
Forlag Maana forlag
Utgivelsesår 2010