Forskning viser at mange av de store problemene som oppstår i prosjekter kan tilbakeføres som identifiserbare til den tidligste fasen før prosjektet ble planlagt, dvs. til konseptfasen. Uheldige valg av konsept påfører samfunnet enorme kostnader både under og etter gjennomføring. Usikkerhetsanalyse og konseptvurdering i tidligfasen er et forsømt område til tross for en erkjennelse om at en med forholdsvis enkle metodiske hjelpemidler på en svært kostnadseffektiv måte her kan bedre sjansen for å lykkes vesentlig. Denne boken kan være av interesse for studenter, planleggere, rådgivere og beslutningstakere i næringsliv og offentlig forvaltning. Har litteraturliste.
Knut Samset Prosjektvurdering i tidligfasen - fokus på konseptet I økende grad gjennomføres både store og små oppgaver i samfunnet i form av prosjekter. Ikke minst gjelder dette innenfor områdene olje, infrastruktur og informasjonsteknologi. Erfaringer i Norge viser hvor viktig det er å foreta systematiske vurderinger av usikkerhet og strategiske valg i prosjektets tidligste fase. På dette tidspunktet er usikkerheten størst . og samtidig er muligheten for påvirkning også størst. Forskning viser at mange av de store problemene som oppstår i prosjekter kan tilbakeføres som identifiserbare til den tidligste fasen før prosjektet ble planlagt, dvs. til konseptfasen. Uheldige valg av konsept påfører samfunnet enorme kostnader både under og etter gjennomføring. Åsgard-utbyggingen, Romeriksporten, Rikshospitalet, og Trygdeetatens prosjekt TRESS 90 er eksempler på dette. Usikkerhetsanalyse og konseptvurdering i tidligfasen er et forsømt område til tross for en erkjennelse om at en med forholdsvis enkle metodiske hjelpemidler på en svært kostnadseffektiv måte her kan bedre sjansen for å lykkes vesentlig. Denne boken bør være av interesse for studenter, planleggere, rådgivere og beslutningstakere i næringsliv og offentlig forvaltning. Knut Samset er professor i prosjektledelse ved NTNU. Han har omfattende erfaring med konseptvurdering , risikoanalyse og evaluering av store prosjekter, som konsulent og rådgiver for internasjonale og nasjonale utviklingsorganisasjoner. Han har oppnådd internasjonal anerkjennelse som ekspert på prosjektevaluering og har skrevet lærebøker om dette som er publisert i en rekke land.
Forlag Tapir akademisk forlag
Utgivelsesår 2001