"Fargen er levende i møtet med lyset, og fargen er levende i møtet med mennesket. Fargen trigger emosjoner i en dimensjon som andre arkitektoniske elementer sjelden gjør. Allikevel har fargesetting og kunnskap om farge på mange måter blitt et neglisjert begrep i arbeid med romlighet og omgivelser. Farge er en del av alt, og derfor også en del av alle. Derfor er det utallige emosjoner og assosiasjoner knyttet til fargene, og dette gjør fargesetting til et sårbart tema. Både fargen og maleryrket har mistet sin status, og dette preger i dag omgivelsene våre. Vi maler raskt, vi maler billig, og vi maler historiske interiør uten forståelse for materialer, rom eller romlighet. Dette bidrar til at kulturskattene våre blir gradvis mindre verdt, og den fortryllende opplevelsen av å komme inn i en historisk bygning males gradvis om til en likegyldighet og følelsen av at vi har sett det før. Det er her både fagmannen og entusiasten kommer inn som viktige formidlere. Vi kan arbeide for å bevare kunnskap om farger, fargesetting og forståelsen av håndverkets kompleksitet. Vi kan benytte de historiske bygningene rundt oss til å formidle de romlige kvalitetene, de mulighetene og de opplevelsene den historiske fargesettingen gir oss."
Boken Praktisk fargesetting av historisk interiør er et verktøy for fargesetting av historiske interiør for alle som jobber med og har et hjerte for historiske bygninger. Boken er skrevet under veiledning av og med utgangspunkt i registreringer gjort av malerikonservator Jon Brænne og inneholder en grunnleggende introduksjon til temaet samt konkrete veiledninger for praktisk fargesetting av historiske interiør.
Marte Osvoll Valderaune er utdannet sivilarkitekt med fordypning i bygningsvern ved NTNU.
Boken er et resultat av hennes diplomoppgave skrevet under veiledning av malerikonservator Jon Brænne, fargeforsker Kine Angelo og professor i arkitekturhistorie Eir R. Grytli.
Forlag Tordenskiold forl.
Utgivelsesår 2016