Boka dekkjer fagplanen for verdshistorie før 1850 på VK1. Boka legg vekt på å skape ein globalhistorisk heilskap ved å vise fellestrekk i det kulturell på tvers av verdsdelane og hundreåra i dette tidsspennet. Vi møter menneske i tre ulike typar samfunn: slektskapssamfunn der jegerar, sankarar og bønder levde saman i statslause samfunn, tributtsamfunn, der små slektskapssamfunn har vorte samla i sentraliserte rike, og det kapitalistiske samfunnet, prega av handel, teknologiske nyvinningar og økonomisk vekst. Den siste delen av boka drøftar kvifor det økonomiske tyngdepunktet flytta seg frå Asia til Vest-Europa. Har ordforklaringar og register.
Forlag Samlaget
Utgivelsesår 2003