Polare scener

nordnorsk teaterhistorie

fra 1971-2000

av (forfatter).

Orkana 2005 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka handler om framveksten av den profesjonelle teaterkunsten i Nord-Norge. Den starter med Hålogaland teater som etablerte seg i 1971, fortsetter med Nordland teater som startet opp i 1979, det samiske teatret Beaivvás som også startet i 1979, og ender med de frie teatergruppene som etablerte seg på 1980- og 1990-tallet. Boka gjennomgår både suksesser og nedturer for teatrene i landsdelen. Har personregister.

Omtale fra forlaget

Endelig er den norske teaterhistorie komplett. "Polare scener" er i tre deler og forteller den nordnorske teaterhistorien fra 1971 fram til år 2000 med et epilog fram til 2005. Fortellingen starter med det allmøtestyrte Hålogaland Teater på 1970-tallet, og er historien om den rødglødende stjernen som gjorde seg bemerket langt ut over landsdelens grenser med både egenproduserte stykker fra landsdelen, og utfordrende versjoner av klassikere. På 1980-tallet økte mangfoldet da Nordland Teater og senere Beaivvás Sàmi Teahter entret scenehusene i landsdelen. De to teatrene satte nye fokus på scenekunsten. Senere dukket det opp frigrupper og annerledes teaterprosjekter som fikk stor oppmerksomhet i teater-Norge. 1980 tallet avsluttes med gigantsuksessen "Oluf". På 1990-tallet endrer styringsstrukturer og fokus i teatrene. Teatersjefene blir sentrale og mangfoldet øker i uttrykkene. Teatrene går nye veier og finner frem til alternative arenaer: Isteatret blir en suksess, men publikum hegner fortsatt om fortellingene med røtter i det lokale liv. Også dette verket høstet strålende kritikker fra presse og fagmiljø. Forfatteren Jens Harald Eilertsen har gjennom dette bokverket fortalt en viktig del av den kulturhistoriske skatten i Nord-Norge. Gjennom grundig dokumentasjon og stor innsikt i teatrenes indre liv, blir fortellingen om teatrene i landsdelen en levende historie. Scenekunsten har hatt stor betydning også for det øvrige kulturliv. Forfattere, musikere og billedkunstnere har alle vært involvert i teatrale aktiviteter i landsdelen de siste 35 årene. Det har vært knyttet kontakter til resten av landet og til aktører fra andre land. Bøkene er krydret med detaljer og fortellinger om de fleste forestillingene fra profesjonelt miljø. De er rikt illustrert med bilder, plakater og tegninger.

Bokdetaljer

Forlag Orkana

Utgivelsesår 2005

Format Innbundet

ISBN13 9788281040373

EAN 9788281040373

Omtalt tid 1980-1989 1970-1979 1990-1999

Omtalt sted Nord-Norge

Språk Bokmål

Sider 415

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket