Polare kvinner

norsk polarhistorie i kjønnsperspektiv

av (forfatter).

Orkana akademisk 2022 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Norsk polarhistorie handler om mer enn Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Den handler om mer enn en liten eksklusiv gruppe helter og om mer enn spektakulære ekspedisjoner. Denne boken bryter med det mannsdominerte perspektivet og retter søkelyset mot dem som på grunn av sitt kjønn befinner seg i blindfeltet for den dominerende historien - noen av de mange kvinnene som deltok i ulike polare aktiviteter utover på 1900-tallet.

Kvinnene i denne boken tilhørte nettverkene omkring etablerte norske polare institusjoner. Noen av dem var forskere. Andre var husmødre, fangstfolk, eventyrere, aktivister, forfattere, kunstnere og kontoransatte. Som kvinner bidro de til å innlemme polarområdene i det norske samfunnet og til å utvikle, nyansere og kjønne bildet av Norge som polarnasjon. Likevel har nesten ingen av dem fått den plassen i historien som de fortjener.

Boken er basert på et dypdykk i biografiarkivet på Norsk Polarinstitutt i Tromsø. Den løfter fram både kjente og ukjente polare kvinner. I spennet fra botanikeren Hanna Resvoll-Holmsen via fangstkvinnen Anna Oxaas, ildsjelen Ella Anker og geologen Brit Hofseth til glasiologen Monica Kristensen ns det materiale til en ny, rikere og mer mangfoldig polarhistorie.

Anka Ryall (f. 1949) er litteraturviter og professor emerita i humanistisk kjønnsforskning ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning, UiT Norges arktiske universitetet.

Bokdetaljer

Forlag Orkana akademisk

Utgivelsesår 2022

Format Innbundet

ISBN13 9788281044685

EAN 9788281044685

Omtalt tid 1900-tallet

Omtalt sted Polarområdene

Språk Bokmål

Sider 320

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket