Boken handler om oppveksten og livet til Laila Norella Drønen Njåstad, født i Canada i 1920 av norske immigranter. De to bygdene på Mo i Telemark og Austevoll i Hordaland var begge preget av utflytting til Amerika på 1800 tallet. Ikke alle som emigrerte fant lykken og mange kom tilbake til Norge.
- Piken fra prærien - Minner fra Amerika - er et barns bidrag til historien om utvandringen fra Norge til Amerika på 1800 og 1900-tallet. I boken møter du Laila Drønen Njåstad. Hun er født i Canada i 1920 av norske emigranter fra Austevoll i Hordaland og Mo i Telemark. Laila tar oss med til prærien i Canada og forteller om livet der på 1920-tallet.Sju år gammel opplever hun at familien blir hardt rammet av sykdom og død. Laila skildrer rike barneår med familien i Canada etterfulgt av ensomme dager som fosterbarn i Norge. Til tross for stadig nye utfordringer, klarer hun å gripe det gode og lyse ved livet. Troen, håpet og drømmen bærer henne. De gamle bildene i boken gir innsyn i utvandrernes liv i Amerika og glimt fra hverdager i Austevoll fra 1930 og fram til i dag.
Forlag Tangen forl.
Utgivelsesår 2008