På tvers

norsk satirisk leksikon

av (forfatter), Kåre Eikeland (illustratør) og Olaus Magnus (illustratør).

Kolofon 2003 Heftet

Kjøp boka hos ark.no

Et litt annerledes "leksikon" hvor forfatteren ønsker å se på hendelser, fenomener og samfunnsdebatt som har opptatt oss den senere tid, med en humoristisk vri.

Dette er et leksikon som skiller seg litt ut fra andre leksika; navnet er PÅ TVERS og stoffet er sett fra en litt uvanlig synsvinkel,.. ja, .på tvers.. Jeg har ønsket å kaste et skråblikk på vår tid. Noen av artiklene er hentet fra hendelser, fenomener, og samfunnsdebatt som har opptatt mange av oss i senere tid. Ellers vil man finne stoff som man normalt vil finne i et leksikon. Man vil finne mange artikler om emner som egner seg til å sees litt på tvers. Jeg har skrevet om noen av filosofihistoriens største tenkere i de tilfeller hvor deres hovedtanker innbyr til en humoristisk vri.

Illustrasjonene er ved Kåre Eikeland, som er kjent for sine tegninger i Stavanger Aftenblad, og Olaus Magnus. På Tvers inneholder 34 illustrasjoner av Olaus Magnus, som er hentet fra hans .Historie om de nordiske folkene. utgitt i Roma i 1555. Den ble utgitt på latin og ble først oversatt til svensk i 1902. Det er et stort verk i 5 bind, som sier mye om tenkemåten på den tiden. Jeg skulle tro at mye av dette billedmaterialet er ukjent for de fleste nordmenn. Layout i forbindelse med billedmaterialet er utført av Sigurd Salvesen.

Det ligger ganske omfattende .research. til grunn før boken ble publisert. Fire av fem sier de har sans for min vinkling, mens den siste femtedelen sier at de ville foretrukket en krassere satire. Mange sier at satire forutsetter store overdrivelser. Min tilnærming til stoffet er den motsatte: heller .underdrivelser. eller .understatement., hvor satiren ofte vil ligge mellom linjene.

Redaksjonen tar forbehold når det gjelder kildematerialet for to artikler, som nok kan være litt spinkelt: Det gjelder .gardinklatring. og .Halvdan Svarte..

Forlag Kolofon

Utgivelsesår 2003