Boken gir et bredt og mangfoldig bilde av liv og virksomhet på begge sider av grensen i Engerdal-Trysil-området, fra forhistorisk tid og fram til i dag. Forfatteren beskriver de geologiske og etnografiske forholdene i området, krydret med anekdoter, tidsbilder og sagn. Har kart og litteraturliste.
Boka er fra perm til perm et opplysningsverk, en fagbok det har tatt forfatteren mange års arbeid å få til. . Fra forhistorisk tid og fram til i dag gir den et bredt og mangfoldig bilde av liv og virksomhet på begge sider av Kjølen, i Femund-, Engerdal- og Trysilområdet, men også i Rendalen.
Spennet er langt, -fra dramatikken da isen og vannet gjennom en uendelighet av tid formet landet, og videre gjennom skiftende tider til nåtiden.
Boka er svært omfattende og med mange emner, blant annet om geologisk utvikling, vær og klima, skog og fjell, fisk og vilt, bosetting, samisk bosetting, krigen 1940.45 med de dramatiske hendingene i grenseområdene, ferdsel og samferdsel, eiendomsforhold til skog og vidder, og skolevesen.
Men også mer dagligdagse emner er tatt med, som sykdom og helse, ernæring, mat og drikke, fest og høytid, folkemusikk, og idrettsliv.
Forlag Snøhetta forl.
Utgivelsesår 2008