Utvinning av jern fra myrmalm var av sentral betydning for samfunnsøkonomien i jernalderen og middelalderen. Oppland har særlig mange anlegg med stor tidsdybde, og det er gjort en rekke utgravninger som kaster lys over teknologien, kronologien og organiseringen i forbindelse med jernutvinningern. For å støtte opp under forskningen og formidlingen til allmennheten gjennomførte Kulturhistorisk museum, oppland fylkeskommune og de fire store regionsmuseene i fylket i perioden 2010-2013 prosjektet Jernvinna i Oppland. I prosjektet inngikk jernfremstilling i rekonstruerte ovner på Kittilbu Utmarksmuseum i Gausdal Vestfjell. Det ble også arbeidet med omvisninger, foredrag, kurs og populære trykksaker. I prosjektet ble det i tillegg arbeidet med å reetablere et nordisk samarbeid innen jernvinneforskning og det er i den forbindelse blitt gjennomført flere sympiosier. For å skape en samlet forståelse av den nordiske jernvinna ble det første symposiet vinklet mot ovnene, og målet var å skape en felles plattform for terminologi, kronologi og typologi som grunnlag for videre samarbeid. I denne boken er det samlet danske, finske, norske og svenske foredrag fra dette symposiet.
Forlag Portal
Utgivelsesår 2019