Olaug til Klinken på Bede

av (forfatter).

Kolofon 2015 Innbundet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Olaug var bare 4 år da hennes far Johan ble tvangskastrert og døde av inngrepet. Uten far ble hun også morløs, for «Misjonen», barnevernet og Frelsesarmeen plasserte Olaug på 10 vernehjem/fosterhjem.
Olaug fikk 725.000 kroner i erstatning for overgrep og omsorgssvikt på disse forvaringene.

«Jeg vokste opp på Bede i en tid hvor det fortsatt var flere tatere bosatt her. Oddbjørn «Klinken» var en av de mest myteomspunnede, og framsto som en slags selverklært konge «eller kanskje gudfar i miljøet. Jeg husker ham som alltid velstelt og veltalende, og som bevisst ga inntrykk av å være økonomisk velbeslått gjennom en velfylt lommebok han gjerne viste fram.
Som liten elsket jeg og mine jevnaldrende å ta turen bortom «Rabben» for å se «Klinken» og hans omgangskrets spille poker. Vi ble riktignok jaget unna om vi kom for nær, men å se de store pengene skifte hender, var fascinerende.

Jeg gikk i klasse til en av døtrene til Oddbjørn og hans daværende kone Olaug, men det var sjelden foreldrene viste seg i skolesammenheng. Olaug var i det hele tatt en svært perifer person i dagliglivet på Bede.

Det ble pratet mye om Klinken-familien, om jentene som sjelden var å se i lek eller sosial omgang med sine jevnaldrende, og som aldri ble en del av miljøet i bygda.

Men hvem var de egentlig? Hva er historien deres? Hva levde de egentlig av? Hva foregikk mellom husets fire vegger? Det var spørsmål vi aldri fikk svar på.

I denne boka «Olaug til Klinken på Bede» får vi omsider et innblikk i det livet de levde. Den klargjør Olaugs rolle i familien og gir en forståelse for at ting ble som de ble. Men boka forteller samtidig en svært viktig og lite omtalt - historie om hvordan taterne og omstreiferne ble forfulgt av det norske samfunnet. En skamplett på den norske historien.

I all tid har Bede hatt et frynsete rykte på seg, nettopp på grunn av taterne. Forhåpentligvis vil denne historien også føre til at både Olaug og stedet får det ettermælet de fortjener!

Bokdetaljer

Forlag Kolofon

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788230013403

EAN 9788230013403

Omtalt sted Sarpsborg

Omtalt person Olaug Marie Foss

Språk Bokmål

Sider 106

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket