Norske bilhistorier

foregangsmenn, turister, norskamerikanere

av (forfatter).

Kjetil Langsæther forl. 2014 E-bok

Gjennomsnittlig terningkast: 5.00 (1 terningkast.)

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

I denne boken finnes spennende historier fra bilen barndom.
Allerede i 1826 forsøkte Eidsvoll mannen Poul Steenstrup å lage ett dampdrevet vinterkjøretøy. En kan lese historien om motorsykkelen som kom til Norge før bilen i 1895. Bilpionerene brukte bilene, ett eksempel er en kjøretur i 1896 med Norges første bil. Denne kjøreturen utgjorde forskjellen mellom liv og død for studenten som ble stygt kvestet i ulykke i Jotunheimen.

Det økende antall bruktbiler skulle avhendes i 2. hånds markedet. Få hadde brukt for noe så unyttig som en brukt bil, de var ikke lett å selge. Derfor fikk vi Norges første bil auksjon allerede i 1902. Noen kvinner brukte bil tidlig, men sletts ikke mange. I tillegg til å lese om de kvinnelige pionerene, finnes historien om Camille Clifford. Hun var verdenskjent i sin samtid og støttet sin engelske lord sønn i tykt og tynt. Nærmere en norsk askepott er det vanskelig å komme.

I 1903/1904 var det mulig å vinne bil på lotteri med 1 krone som innsats. Vinnerne av bilene hadde ikke bruk for premien, derfor ble gevinstene solgt for en billig penge. I 1905 kom den første drosjen til Oslo, en av verdens mest primitive biler ble forsøkt satt inn i prøvedrift.

En del av boken er viet turister som tok med bilen til Norge på ferie. Ett eksempel er den handikappede bilturisten Henry Thobro. Han startet i København og kom seg helt til Namsos i 1903.
Flere utvandrede nordmenn har satt spor etter seg av betydning for bilens utvikling. Norsk fødte Hans Hansen deltok i ett av de mest betydningsfulle billøp i historien, verdens rundt løpet fra New York til Paris i 1908. Dette til tross for at Hans Hansen ikke kunne kjøre bil. Anton Westgard en annen nordmann var stifinner i USA. Han kjørte USA på kryss og tvers og fant kjøreruter som dannet grunnlaget for det amerikanske highway systemet. Er noen av heltene en kan lese mer om i boken.
Bilhistorikeren Kjetil Langsæther (f. 1968)er utdannet sivilingeniør fra Norges Tekniske Høgskole.

Bokdetaljer

Forlag Kjetil Langsæther forl.

Utgivelsesår 2014

Format E-bok

ISBN13 9788283280289

EAN 9788283280289

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

0 1 0 0 0 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket