Forlag Frontline Books
Utgivelsesår 2021
Som ung var jeg fascinert av ninjakonseptet, både historien, kampsporten og det som ble presentert i diverse filmer rundt denne mystiske skyggekrigeren som virket både selvsikker og uovervinnelig. Men var ninjaen slik vi blir presentert for den i dag? Ikke i følge Stephen Turnbull som har studert historien til disse shinobiene, som de også er kjent som. Turnbull tar et lite oppgjør med mytene rundt denne krigeren, alt fra den svarte drakta til de berømte shuriken stjernene de antas å ha brukt.
Det som var mest skuffende var at forfatteren la bildet jeg hadde om ninjaen i grus, med god historisk grunn vel og merke. Men jeg er voksen og tar det med en klype salt og det kan hende jeg hadde reagert sterkere i mine yngre dager.
En annen ting er at boken er ganske tung og detaljert på forskjellig områder. Det å holde styr på utallige japanske navn, uttrykk, steder og byer fra middelalderen og moderne tid blandet med japanske tegn er et kunststykke i seg selv. Men, Iga og Koka sitter, som et av hovedsetene for ninjaen. Boken beskriver også en del ninjamuseumer og hvordan ninjakonseptet blir presentert i disse, noe som kan bli litt langtekkelig i lengden. Midt i alt dette er det allikevel gode historiske innblikk i hva og hvem ninjaen var og hva den har blitt til i dag, nemlig en meget kommersialisert figur ifølge Turnbull. Boken tar også for seg ninjaen i filmhistorien og i lys av filmindustrien, men tar ikke for seg titler som var meg noe særlig bekjente. Mesteparten er filmer fra før 1970. Alt i alt en grei bok, men allikevel ikke noe som svarte til forventningene.