I 1892, gifter Molde-piken og sorenskriverdatter Nini Roll (19) seg med Peter Martin Anker d.y., og de flytter til utkanten av Fredrikshald by. Forfatteren av denne boken fremholder at Fredrikshald formet mennesket og kunstneren Nini Roll Anker. Møtet med industriarbeiderbefolkningen skapte ettertanke og sosialt engasjement, og det var i Fredrikshald hennes to første bøker ble til. Etter oppbruddet fra Fredrikshald i 1907, avla Nini Roll Anker Fredrikshald bare sporadiske besøk. Har kilde- og litteraturliste, henvisninger og bibliografier.
Forlag Enigma forl.
Utgivelsesår 1996