Kalenderen viser 1945, og folk øyner håp om at krigen går inn i sluttfasen. Men selv om det blir fred, betyr ikke det at livet vil bli som før - heller ikke for familien Henriksen. De har opplevd ting de aldri kan glemme. De har møtt mennesker de alltid vil huske. De er en familie som er merket av krigen.
Da Rakel vendte seg mot dem igjen, var hun mørk i blikket. - Tro meg, i Auschwitz var det mye verre. De drepte hundrevis, kanskje tusenvis hver eneste dag. Den svarte, fete røyken fra ovnene lå tungt over oss døgnet rundt.
Forlag Lind & Co
Utgivelsesår 2021
Serie Mørketid (18)
Genre Romantikk Historisk litteratur
Omtalt tid 1939-1945
Omtalt sted Tyskland Oslo Akershus Polen
Tusen takk til Salmund, for at du ga meg denne historien! Jeg har lært mye underveis, og du har virkelig fått frem gråsonene under krigen. Du har satt hendelser og menneskeskjebner i perspektiv.
Mørketid er en sterk historie om andre verdenskrig. Vi har blitt godt kjent med en familie som først stod på begge sider av det som skjedde til å bli motstandsfolk. Det jeg elsker med denne serien er hvordan Salmund har satt ting i perspektiv, og fått frem hvordan valg og handlinger gir konsekvenser. Jeg har både ledd, grått og vært sint underveis. For det var så mye grusomhet! Samtidig var det stunder med kjærlighet og hverdagsgleder. Liker godt hvor sammenknyttet familien var, og hvor mye forståelse og styrke som måtte til for å klare seg i denne tiden. En annen ting som også har fascinert meg gjennom hele serien er hvor grundig researchen har vært, og hvor mesterlig utført det er med å blande dette med de oppdiktede familiene Henriksen, Rubinstein og Leitner.
Det er selvsagt trist at den er ved veis ende, men Mørketid fikk en meget verdig slutt.
Tusen takk til Kjetil Nystuen, som nok en gang beviser at han er en mester med penn og pensel. Nydelige og stemningsfulle illustrasjoner og omslagsdesign.