En karriere består av 2000 arbeidsuker, og hvordan du bruker den tiden er en av de viktigste beslutningene i livet ditt. Likevel sitter millioner av mennesker fast i kjedelige, meningsløse eller rett og slett skadelige jobber. Det finnes en motgift mot dette sløseriet med talent, nemlig moralsk ambisjon. Moralsk ambisjon er viljen til å være blant de beste, men med andre målestokker for suksess. Ikke en fancy tittel, fet lønn eller hjørnekontor, men en karriere dedikert til å finne de beste løsningene på verdens største problemer – enten det betyr å motvirke klimaendringer, gjøre slutt på pandemier eller bekjempe verdens fattigdom. I denne boka viser den nederlandske historikeren og internasjonalt bestselgende forfatteren Rutger Bregman, hvordan vanlige definisjoner av suksess kan være skadelige både for oss og planeten vår, og hvordan vi kan flytte fokus fra personlig gevinst til samfunnsnytte. Fra forfatteren av Utopia for realister og Folk flest er gode.
Forlag Spartacus
Utgivelsesår 2025
Historikeren Bregman har to glimrende bøker bak seg, begge som på sitt vis konkluderer med at borgerlønn er smart. Om en bare kunne sparket disse jobbkonsulentene i Nav er det nok til å finansiere den nye retningen.
I Moral Ambition spinner han videre på dette med arbeid som både er høyt betalt, men òg fullstendig unyttig. Og hvor er de moralske ambisjonene til de som gidder å gå gjennom høyere utdanning?
Han peker på at det er lett å mene noe, men dersom en må gjørra no, er plutselig knær vonde og håret uvasket. Men engasjement fungerer, og kombinert med investorer er det mulig å få gjennom det meste. Bare se på MAGA-bevegelsen.
Bregman peker altså på den som leser boka, eventuelt viser han finger. Hvor ble det av din moral og dine ambisjoner? Det er jo litt ubehagelig men det er jo forsåvidt bra å ikke bare dulle med sin kjernegruppe.
Dette er mer som en krigserklæring mot sine egne i pamflett-form, og kanskje går det litt fort for seg her. Det hadde vert greit å dykke dypere noen hundre sider til nå når jeg sitter trygt og godt i denne myke dype stolen.
Uansett, Bregman er Bregman og jeg vippser en tier til 3 av 5 ideelle entrepenører for dette kampskriftet.