Modermordet

om sykepleie, kjønn og kultur

av (forfatter).

Universitetsforlaget 2001 Heftet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Boka tar for seg den tause alliansen mellom det kvinnelige og omsorg. Eksemplene er hentet fra sykepleiens historie. Boka presenterer dessuten menns erfaringer og refleksjoner rundt det å være mann i en kvinnesomsorgsverden. Har litteraturliste.

Omtale fra forlaget

Inspirert av blant annet Bourdieu, Foucault, Ziehe og Kari Martinsen er bokens forfatter på leting etter svar på de kulturelle røttene til den tause alliansen mellom det kvinnelige og omsorg. Eksemplene er hentet fra sykepleiens historie. Han viser at denne selvfølgelige alliansen mellom omsorg og det kvinnelige brytes når vi nærmer oss vår egen tid. Slik mister omsorgsprofesjonene sitt selvvalgte kulturelle rekrutteringsgrunnlag. Han problematiserer tendensen vi ser til å kompensere for den brutte alliansen gjennom forsøk på å vektlegge fagets klassiske omsorgstradisjon.
Omsorg for barn, syke og gamle assosieres automatisk til kvinner. Det er så tette og selvskrevne kulturhistoriske forbindelser mellom det kvinnelige og omsorgsprofesjonenes mor, sykepleien, at vi tar det for gitt at unge kvinner også i fremtiden vil stille sitt liv tl rådighet for dem som er avhengig av bistand. Men de dyptgripende endringene i kvinners liv de siste 40 årene har ført til at stadig flere unge kvinner velger seg bort fra de tradisjonelle kvinneyrkene. Dagens unge kvinner erobrer i stadig større omfang yrker som tidligere var dominert av menn: juss, psykologi, medisin, humanistiske fag og samfunnsfag, uten at menn i tilsvarende grad erobrer de tradisjonelle kvinnedomenene. Dette skjer samtidig med at behoved for omsorgstjenester øker, og dermed står vi overfor en kulturell krise som ikke kan løses med penger, hevder forfatteren.
Boken presenterer dessuten menns erfaringer og refleksjoner rundt det å være mann i en kvinneomsorgsverden. I rollen som kikker og deltakende observatør, løfter forfatteren frem personlige erfaringer med kvinnekulturen. Gjennom denne distansen uttrykker han perspektiver på forholdet mellom kultur, kjønn og sykepleie som ikke tidligere er blitt formulert.

Bokdetaljer

Forlag Universitetsforlaget

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788251840538

EAN 9788251840538

Språk Bokmål

Sider 216

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket