Individ og samfunn, nødvendig konstellasjon for alt Bjørneboe skriver, også for det samfunnssynet Jens Bjørneboe hadde, gjennom hele forfatterskapet. Det er avveining mellom kommunisme, sosialisme eller anarkisme. Anarkismen deler han med andre. Med Hans Jæger og Knut Hamsun. Disse trives og kler selskapet med Bjørneboe og Bjørneboe med dem. Han var en sjenerøs støttespiller for anarkister både i Hjelmsgate, for Club 7 og der hvor undergrunnsanarkistene fantes. Han ga dem penger, støttet dem i artikler og opprop. Han var nesten alltid på deres side. Anarkist også i praksis, i den grad den er mulig å praktisere. Kvinnene i forfatterskapet er spesielle. De er nok ikke så viktige som vi kunne ønske oss. Den eneste kvinnelige hovedperson i hele forfatterskapet er Ragnhild Jølsen. Hun var en sterk kvinne, hun hadde mye mandighet i seg, men hun var også en frigjort kvinne, hun kjempet for at kvinner skulle ta ansvar for egen seksualitet. Arketypelæren og Carl Gustav Jungs betydning for Jens Bjørneboe blir ofte nevnt. Nærheten til Jung kan gi assosiasjoner til nærhet til nazismen. I Stockholm under krigen kjempet ikke Bjørneboe en motstandskamp, som antroposof passet han mer på sin egen åndelighet. Kan en slik egoisme betegnes som åndelig fascisme? Arketypelæren er viktig for Bjørneboe gjennom hele forfatterskapet.
Forlag Forlag1
Utgivelsesår 2013