Boka analyserer maktforholdene i landbruket og det landbruksbaserte matsystemet ved hjelp av ulike faglige tilnærminger. Den analyserer også viktige skilleveier i norsk landbrukspolitikk, og jordvernets stilling i lokale og nasjonale myndigheters avveininger. Boka retter søkelyset mot den historiske utviklingen av avtalesystemet og jordbruksoppgjørene og analyserer strukturendringene i matvaresystemet og deres betydning for produktutviklingen og sortimentspolitikken. Den undersøker også prispåslagene på melk og kjøtt, og dagligvarekjedenes makt i Norge, Sveits og Storbritannia. Har litteraturliste.
Forlag Fagbokforlaget
Utgivelsesår 2002
Boken som kom ut i 2002 er en av de beste tilgjengelige samfunnsfaglige beskrivelsene av matsektoren som helhet. Rommetvedts helhetlige modell som presenteres i innledningskapitlet gir en meget pedagogisk og analytisk inngang til forståelsen av det norske matsystemet. Boken, og særlig innledningskapitlet brukes som pensum i kurset Matvaremarkeder og politikk på bachelor / masternivå på Handelshøyskolen ved NMBU. Rommetvedts modell gir en nyttig ramme for drøfting av f.eks. markedsregulering, matkjedeutvalg, forslag om Daglgvarelov og tilpasninger i tollvernet. Flere av artiklene i boken gir også viktig innsikt. Frode Veggelands artikkel om internasjonaliseringen av norsk matpolitikk, anbefales. .