Spiselig er det som i den enkelte kultur aksepteres som det en
kan ta inn i kroppen - og i kulturen. Selv om vi mennesker,
som rottene, er altspisende, er det ikke slik at vi spiser alt
som 'objektivt' sett faktisk er spiselig. F.eks. spiser vi i
Norden ikke insekter, selv om de er proteinrike og kan regnes
som delikatesser i andre kulturer.
Noe av forskjellen er at rotta ikke tillegger maten mening,
den spiser / inkorporerer ikke "gode" ting i noen symbolsk
forstand. Så mennesket som kulturelt vesen er i en viss forstand
'unaturlig' fordi dets spisevaner er strukturert av kulturens
koder og regler for godt og dårlig. - -
Tvetydigheten av det individuelle og det kollektive/ felles, mener
Simmel også viser seg ved borddekningen: Sammenlignet med det
tradisjonelle matfatet, er tallerkenen et bilde på det individuelle.
Maten på denne tallerkenen er bare ment for den ene personen ..
Matfatets form er derimot åpen og ment for alle..
Et spisebords tallerkner må være helt like, de skal ikke preges
av individualitet. Forskjellige tallerkner og glass til alle ville
ganske enkelt være heslig. ( . . )
menneskets smakspreferanser har utviklet seg historisk i et
dynamisk samspill mellom naturbetingelser, praktisk matlagning
og kulturelle definisjoner av spiselig / uspiselig.
Han understreker at smakspreferanser ikke kan reduseres til et
forhold mellom matsorters objektive egenskaper og organismens
sensorisk-fysiologiske reaksjoner. På sansenivå er smaks-
preferanser influert av symbolske prinsipper som omdanner
spiselig / uspiselig til representasjoner, ..som videre
spisefiseres til ulike underkategorier utfra tabuforestillinger
og rituelle regler. Prinsippene for den kulturelle dynamikken
som forklarer hva vi liker og ikke liker, forutsetter visse
mulighetsbetingelser som angår forholdet mellom kulturelle
representasjoner
Måltidet innebærer at en formell norm stilles over de enkeltes
flyktige fysiologiske behov. Den enkelte heves opp til en
estetisk side ved det å spise .. ikke bare å fylle magen, men
tilleggsbehov oppstår.
bokmerke