Lovgivningen i EØS

beslutningsprosessen, gjennomføringen og konsekvensene

av (forfatter).

Cappelen Damm akademisk 2002 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren redegjør i denne boken for lovgivningsprosessen i EØS og gjennomføringen av EØS-rettsakter i norsk rett. Han drøfter blant annet hvilken adgang Norge har til å delta i lovgivningsprosessen i EØS og hvilke rettslige konsekvenser det får hvis EØS-rettsakter ikke gjennomføres i norsk rett eller gjennomføres feil eller for sent. Har litteraturliste, oversikt over forkortelser og register.

Omtale fra forlaget

Boken behandler lovgivningsprosessen i EØS samt hvilke rettslige konsekvenser det kan få dersom EØS-lovgivning ikke gjennomføres eller gjennomføres feil i Norge.

Stephan L. Jervell gjør rede for de forskjellige beslutningsprosessene i EØS, hvilke organer som deltar i lovgivningsprosessen, og hvilke regler som styrer prosessen. Han gjennomgår beslutningsprosessen mellom EU- og EFTA-organene, prosessen mellom EØS-organene og EFTA-statene samt beslutningsprosessen nasjonalt i Norge, herunder ratifikasjonsspørsmålene. Forfatteren behandler også andre sentrale spørsmål: Hvilke muligheter har EFTA-statene til å delta i beslutningsprosessen? Utnytter Norge disse mulighetene? I hvilken grad innebærer lovgivningsprosessen i EØS en overføring av lovgivningsmyndighet fra Norge til EØS, EU eller EFTA? Jervell gjennomgår hvilke EØS-rettsakter som må gjennomføres i norsk rett, hvordan gjennomføringen skal skje og kontrollordningene for gjennomføringen. Siden en EØS-rettsakt ikke blir intern norsk rett før den gjennomføres i Norge, kan man risikere at rettsakten ikke blir gjennomført eller at den blir gjennomført feil. Dette reiser spørsmål om EØS-rettsakten likevel kan ha rettsvirkninger i Norge. Kan staten holdes erstatningsansvarlig for tap som noen lider på grunn av manglende eller feilaktig gjennomføring av EØS-rettsakter? Jervell gjennomgår erstatningsansvaret i EF-retten og drøfter om det finnes et tilsvarende erstatningsansvar etter EØS-avtalen, eventuelt om EØS-avtalen etablerer et særegent EØS-ansvar. Videre drøfter han om det finnes ansvarsgrunnlag i allerede eksisterende norsk rett. Han behandler også vilkår for erstatning utover ansvarsgrunnlaget. Det kan stilles spørsmål om en EØS-rettsakt kan ha andre rettsvirkninger selv uten gjennomføring: Kan en ikke-gjennomført EØS-rettsakt brukes som tolkningsargument i den norske rettsanvendelsen? Kan en ikke-gjennomført EØS-rettsakt anvendes direkte som om den var gjennomført i tide på korrekt måte? Jervell gjennomgår disse spørsmålene, herunder også læren om direkte virkning etter EF-retten. Til slutt drøfter han om EØS-avtalen har utviklet seg til noe mer enn en tradisjonell folkerettslig avtale, med andre ord om EØS-avtalen har fått en form for overnasjonal karakter.

Bokdetaljer

Forlag Cappelen Damm akademisk

Utgivelsesår 2002

Format Heftet

ISBN13 9788202196967

EAN 9788202196967

Språk Bokmål

Sider 216

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

0 bokelskere følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket