Logikkvitenskapen

tredje del

den subjektive logikken eller læra om begrepet

av (forfatter).

Vidarforlaget 2016 Innbundet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Hegels prosjekt var å lage en filosofi som forklarte hvordan vi forstår helt generelt eller begriper det vi forstår. Begrep er det sentrale ordet. For Hegel er ikke begrepet en ting men en prosess: Begrepet er det som blir begrepet, ville han ha sagt om han hadde snakket norsk. Når vi derfor har oversatt begrepsteorien hans, som er tredje del av Wissenschaft der Logikk, som vi har kalt Logikkvitenskapen på norsk, er det fordi dette er det mest sentrale i Hegels verk og en tekst det ikke går an å hoppe over hvis en vil forstå denne filosofen.

Den viktigste forskjellen på det som vanligvis kalles logikk og Hegels logikk er at han ikke vil beskrive hvordan vi kommer fra korrekte utsagn om noe til korrekte konklusjoner, men hvordan begrepene eller selve tenkningen ter seg når vi prøver beskrive den. Han vil ikke beskrive tenkningen som elektriske og kjemiske prosesser i hjernen, noe som bare så vidt har blitt mulig i vår tid, men som en prosess uavhengig av hva vi tenker på. Dette, mente han, var hans viktigste bidrag til filosofien.

Det var Hegels oppfatning at filosofi ikke er et fag som krever spesielt talent (akkurat som alle kan trene på sitt nivå), men en spesiell interesse og tålmodig arbeid med begrepene. Denne boka kan likne på et treningsstudio for dem som vil bryne seg på tankene sine i stedet for å løpe på stedet hvil og pumpe jern.

Bokdetaljer

Forlag Vidarforlaget

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788279903253

EAN 9788279903253

Språk Bokmål

Sider 359

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket