"Bjørnsons verker er genuint gripende, rystende, lattervekkende, spenningsskapende - og mange andre ting. Når leseren berøres av Bjørnsons personer og situasjoner, er det fordi disse er verdt å bli berørt av." Få norske diktere er blitt hyllet slik Bjørnstjerne Bjørnson ble: Han var dikterhøvdingen, geniet, nasjonsbyggeren, viden kjent for sine dramaer og sitt politiske engasjement. Etter hvert ble det stillere rundt ham. I jubileumsåret 2010 var det ingen av de norske institusjonsteatrene som satte opp et stykke av Bjørnson. Hvorfor ble det slik? I sin velopplagte og inspirerende bok leverer Erik Bjerck Hagen kraftfullt argument for Bjørnsons litterære kvaliteter. Han viser oss en forfatter som fortsatt er aktuell og levende, og som fortsatt kan vurderes blant landets aller viktigste forfattere. "Er det overbevisende? Ja. Bjerck Hagens lesninger viser kvaliteter hos Bjørnson som nok har vært oversett, eller bevisst skjøvet ut av rampelyset. Når man blir presentert for mange teksteksempler fra Bjørnson, ser man også hvilken snert det kan være i Bjørnsons penn." Ingvild Bræin, Klassekampen "Boken er full av morsomme sitater, vill polemikk, fynd og klem ... Det er vilt, men samtidig lærerikt og underholdende. Bjerck Hagen skriver en ledig og presis prosa som egner seg like godt for allmennheten som akademikerkolleger." Ingunn Økland, Aftenposten
Utgivelsesår 2013
ISBN13 9788205454996
EAN 9788205454996
Omtalt tid 1900-1914 1800-tallet
Omtalt person Bjørnstjerne Bjørnson
Denne boka tar for seg en del realistiske verker av Bjørnson - en interessant avgrensning, siden det ikke er disse verkene vi pleier å legge vekt på i dag (selv om et par realistiske dramaer nevnes pliktskyldigst i noen sammenhenger). Borte er bondefortellingene, borte er lyrikken - her gjennomgås typisk realistiske dramaer, noveller og romaner.
De forskjellige verkene gis ganske fyldige referater, rikelig forsynt med sitater. Jeg anbefaler å lese de omtalte verkene parallelt med denne boka, men du loses altså kyndig gjennom verkene dersom du ikke kjenner dem fra før. Alternativt har du et godt påskudd for å lete fram dramaene i arkivene til NRK tv eller -radio.
Når handlingsreferatet til det enkelte verk er unnagjort, starter moroa, altså resepsjonshistorien. Heri også Bjerck Hagens egne smaksdommer, som han - ikke overraskende - framsier med bestemthet. Jeg er ofte uenig med dommene hans, men viktigere: de er godt skrevet, med mange interessante momenter, selv om Bjørnson kommer overraskende godt ut av det. Ufortjent godt, kunne en driste seg til å si, for langt fra alle verkene som omtales er stor litteratur, etter min mening. Men ikke hør på meg - les heller boka, og les (eller se, eller lytt til) de omtalte verkene, og døm selv.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket6 bokelskere følger dette verket.