Lastet til ripa

fiskernes rettsstilling i ressursforvaltningen

av (forfatter) og Knut H. Mikalsen (forfatter).

Tapir akademisk forlag 2001 Heftet

Ingen bokelskere følger dette verket.

Kjøp boka hos ark.no

Forfatterne tar utgangspunkt i en framstilling av betingelsene for legitimitet i reguleringspolitikken og forsøker å belyse spørsmål som hvordan reguleringspolitikken utformes, hvilken rolle næringen selv spiller i utforming av egne rammevilkår, hvor stort omfanget av regelbrudd i fiskeriene er, hvordan kontrollen utøves og hvilke overtredelser som fører til rettslige forføyninger.

Svein Jentoft og Knut H. Mikalsen Lastet til ripa Fiskernes rettstilling i ressursforvaltningen Det jukses som aldri før i fiskerinæringen . om en skal tro de mange og dramatiske oppslag i media. Kvoter overfiskes, småfisk kastes overbord og torsk blir til hyse eller sei i fangststatistikken. Hvorfor? Har fiskernes moral blitt dårligere, eller gjør de stadig mer omfangsrike og detaljerte reguleringene det nærmest umulig å opptre lovlydig? Blir utøverne lovbrytere uten at de egentlig vil eller vet det? Her finnes ingen enkle svar. I denne boka argumenteres det for at brudd på lover og regler må sees i sammenheng med regulerings-systemets innhold og organisering . og ikke bare som et spørsmål om fiskernes moral eller mangel på sådan. Ethvert reguleringssystem må ha et minimum av oppslutning blant de som reguleres og i samfunnet for øvrig. Med utgangspunkt i en framstilling av betingelsene for legitimitet i reguleringspolitikken søker forfatterne å belyse spørsmål som: Hvordan utformes reguleringspolitikken, og hvilken rolle spiller næringen selv i utformingen av egne rammevilkår? Hvordan berøres utøverne av reguleringene . og av de kontrollordninger og sanksjoner som er etablert for å sikre at lover og regler etterleves? Hvor stort er omfanget av regelbrudd i fiskeriene? Hvordan utøves kontrollen, hvilke regler volder størst problemer, og hvilke overtredelser fører til rettslige forføyninger? Hvordan vil reguleringspolitikken . og fiskernes posisjon i forvaltningssystemet . påvirkes av at aktører utenfor næringen oppviser en økende interessere for hvordan fiskeressursene forvaltes? Knut H. Mikalsen er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Tromsø. Svein Jentoft er professor ved Institutt for planlegging og lokalsamfunnsforskning, Universitetet i Tromsø.

Forlag Tapir akademisk forlag

Utgivelsesår 2001