Romanen Kvinnen i hvitt av den russiske forfatteren Sergej Lebedev handler om da de første «høflige mennene», dvs. russiske soldater uten kjennetegn på uniformen, begynte å dukke opp i Øst-Ukraina. Ukrainerne kjempet imot, Putin hevdet at «det er ikke oss», Vesten vendte ryggen til. For verden utenfor skulle krigen komme til å begynne først åtte år senere. Begivenhetene i romanen utspiller seg over fem dramatiske julidager i 2014. Stedet er den lille gruvebyen Marata i Donbass. Den 18 år gamle studenten Zjanna har akkurat sett sin egen mor Marianna gå bort, herjet av en aggressiv kreftsykdom. Hun kan ikke forstå hvorfor Marianna måtte dø på en så forferdelig måte. Hun som alltid var så sterk og smidig, der hun omgitt av såpe og rene lakener styrte gruveselskapets vaskeri. Det Zjanna ikke vet, er at Marianna er det første offeret til en fremmed makt som i det stille er i ferd med å ta over landsbyen. Bokens andre hovedperson er Valet, som vokste opp i samme nabolag som Zjanna. For seks år siden forsvant han plutselig, til en slektning i Moskva, etter at Marianna kom på sporet av en forbrytelse Valet hadde begått. Nå er han tilbake, hevnlysten og på skjult oppdrag for Russlands militære styrker. Med Marianna ute av bildet ligger veien åpen frem til Zjanna, hans barndoms forelskelse. Så ramler et digert passasjerfly ned fra himmelen rett utenfor landsbyen. Sergej Lebedevs Kvinnen i hvitt er en fortelling om noen av vår tids mest epokegjørende hendelser, sett fra innsiden – og med synsvinkelen til både ofre og overgripere. Det er også en roman som utforsker hvordan systemisk ondskap forplanter seg fra generasjon til generasjon. Bokens dramatiske hendelser utspiller seg i et historisk landskap fullt av skjulte lag og spor av vold og kriminalitet. Sentrum er gruvesjakten der tre morderiske regimer – Stalins Sovjetunionen, Hitlers Nazi-Tyskland og nå også Putins Russland – etter tur har dumpet likene av sine motstandere. «Lebedev er uten tvil den beste i Russlands yngre generasjon av forfattere.» – The New York Review of Books
Utgivelsesår 2025
ISBN13 9788202846350