KVARSTADMATROSEN
- en dokumentar skrevet av Knut Henriksen
Dette er en autentisk fortelling av og om en som ville til England for å melde seg til krigstjeneste for å jage ut nazistene. Han ville satse alt for Kongen og Fedrelandet, og
kjempe for «den frihet som aldri skal dø».
Boken har 104 sider, er basert på 24 avisartikler utgitt i Helgelands Blad i 1977, og er illustrert med 22 flotte tegninger av Bård E. Valberg, tegninger som også ble brukt i avisen i 1977. Dette er først bok som utgis av Skagenbok.no.
Knut kom seg til Sverige og mønstret på en av «Kvarstadbåtene», norske båter som svenskene hadde holdt i arrest i Gøteborg siden krigsutbruddet. Nå var de frigitt, og en konvoi med 10 skip gikk ut fra Gøteborg med kurs for England 31. mars 1942. Men ute i Kattegat ventet tyske krigsskip på dem. Bare to av skipene kom seg til England, to snudde og de andre seks ble senket. Sammen med 234 sjøfolk ble han tatt til fange. 43 av dem døde i tysk fangenskap.
«Kvarstadmatrosen» er en gripende fortelling om en som ikke ble krigshelt - men som ble det likevel, gjennom sin offervilje og sin utholdenhet i treårs tyskfangenskap, en litt annerledes historie enn de fleste krigsbøker.
Den vil være en fin bok for de som planlegger turer til konsentrasjonsleirene, og for de som ønsker å få mer kjennskap til hva våre forfedre ofret for sitt folk under andre verdenskrig.
Brannen i hjertet og håpet om frihet, klarte tyskerne ikke å ta ifra dem.
De fortsatte å kjempe for «den frihet som aldri skal dø»!
Forlag Skagen forlag
Utgivelsesår 2024