KVARSTADMATROSEN - en dokumentar skrevet av Knut Henriksen utgis på Skagenbok.no
Dette er en autentisk fortelling av og om en av de unge menn som ville til England for å melde seg til krigstjeneste for å jage ut nazistene.
Han ville satse alt for Kongen og Fedrelandet, og kjempe for «den frihet som aldri skal dø».
Boken er basert på 24 avisartikler utgitt i Helgelands Blad i 1977, og er illustrert med 22 flotte tegninger av Bård E. Valberg, tegninger som også ble brukt i avisen i 1977.
Knut kom seg til Sverige og mønstret på en av «Kvarstadbåtene», norske båter som svenskene hadde holdt i arrest i Gøteborg siden krigsutbruddet.
Nå var de frigitt, og en konvoi med 10 skip gikk ut fra Gøteborg 31. mars 1942 med kurs for England. Men ute i Kattegat ventet tyske krigsskip på dem.
Sammen med 234 sjøfolk ble han tatt til fange. 43 av dem døde i tysk fangenskap. Bare to av skipene kom seg til England, to snudde og de andre ble senket.
De ble en kasteball mellom de Tyske fangeleirene og ble sendt til flere av de mest beryktede leirene, blant annet Sonnenburg og Sachsenhausen.
«Kvarstadmatrosen er spennende og gripende fortelling om en som ikke ble krigshelt - men som ble det likevel, gjennom sin offervilje og sin utholdenhet i fangenskap,
en litt annerledes historie enn de fleste krigsbøker». Magne Bruteig, forfatter, skuespiller og konservator.
Dette er en sterk fortelling for den som ønsker å få mer kjennskap til hva våre forfedre har ofret for sitt folk.
Siden boken ikke har mer enn 104 sider, passer den godt for skoleklasser som forberede seg til å reise med Hvite busser, eller for deg som reiser på egenhånd.
Brannen i hjertet og håpet om frihet, klarte tyskerne ikke å ta ifra dem.
De fortsatte å kjempe for «den frihet som aldri skal dø»!
Vidar Johan Skagen - Redaktør Skagenbok.no
Forlag Skagen forlag