"Kunsten å utmatte ungdom" handler om videresgående skoler i Norge. Egil Børre Johnsen gjør nedslag i latinskolen på 1800-tallet og i egen elevtid (1950-1955). Dette som bakgrunn for et bilde av situasjonen i dag. Med tre hundreår i ryggen viser han hvordan man har strevd, og fortsatt strever, for å gjøre skolen til en institusjon for dannelse.
Når så mange elever faller utenfor, kan det skyldes teoretisk overvekt i fagene, skriver forfatteren. I stedet for akademia, teoretiserte yrkesfagprogram og en syltynn lærlingeordning etterlyser han en skole der alle elever får noe de ønsker seg og evner å gripe. De videregående skolene i Norge trenger en ny ideologisk overbygning, slik at vi kan gjenerobre allmenndannelsen som et felles anliggende.
Forlag Svein Sandnes bokforlag
Utgivelsesår 2018